Cetățenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne vor trebui să aplice ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele acelui candidat pe care doresc să îl voteze.
Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: pentru primar, pentru Consiliul Local, pentru membrii Consiliului Județean (sau CGMB, în cazul Municipiului București, n. red.) și unul pentru președintele Consiliului Județean (sau CGMB).
În Bucureşti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General, potrivit Agerpres.
Alegătorul trebuie să fie atent în momentul în care aplică ştampila pe buletinul de vot, pentru că există riscul ca votul său să fie declarat nul.
Sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele de vot găsite în urne pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi: ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater; ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater); ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot); ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
Sunt considerate voturi nule următoarele buletine de vot găsite în urne: buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal; buletinul pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea „Votat” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere, mai informează Agerpres.
La aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre care 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
La numărul valabil în 25 august se adaugă persoanele care împlinesc 18 ani până duminică inclusiv, respectiv 21.165.
Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.
La alegerile de duminică mai pot vota cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în țara noastră.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința.
Măsurile de protecție sanitară în ziua alegerilor locale, 27 septembrie, au fost reglementate prin ordinul comun semnat de Ministrul Afacerilor Interne și ministrul Sănătății și avizat de președintele Autorității Electorale Permanente.